Kategória: .

Méhészkönyv (Mézben az egészség)

1 500 Ft

Mit tud ön a mézről, mint tápláló édességről:

Tudja-e

  • Hogy a méz legfontosabb alkotóeleme, a gyümölcscukor csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásban használt nád- vagy répacukor? A kristálycukor édesség érzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174!
  • Hogy a méz 5-6 féle cukrot tartalmaz? Ezek 85-95 százaléka könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. Elenyészően kevés a mézekben a nehezebben emészthető, hosszú szénláncú diszcaharid és polyszcaharid.
  • Hogy a mézben sokféle enzim működik, ezek a táplálékok lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.
  • Hogy a mézben előforduló szabad aminosavak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van?
  • Hogy több mint száz féle íz- és illatos zamat-anyag van a mézben?
  • Hogy sokféle virágport is tartalmaz a méz?
  • Hogy a méz létfontosságú ásványi anyagokban gazdag? Különösen az édes mézharmat, a fenyő-, gesztenye- és hársméz tartalmaz nyomelemeket.
  • Hogy a méz 18-19%-a olyan vizet tartalmaz, amely a növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt, káros anyagoktól teljesen mentes?
  • Hogy egyes mézfajták (repce-, hárs-, vegyes virágméz) kristályosodását mi idézi elő? Nem a gyári cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás.
  • Hogy hazánkban az egy főre jutó évi mézfogyasztás csk 25-30 dkg, míg a fejlett nyugati országokban 250 dkg?

Mit tud ön a méz gyógyító hatásáról?

Tudja-e

  • Hogy a méz fertőtlenít?
  • Hogy a méz propliszt is tartalmaz? Egyrészt ezzel is magyarázható a fertőtlenítő, gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása.
  • Hogy a mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért a dülmirigygyulladás megelőzésére vagy annak gyógyítására alkalmas.
  • Hogy a méz a gyomor-, bél-, és főleg az epe működést jótékonyan stimulálja (ebben kitűnik a szelídgesztenye méz)?
  • Hogy a méz az idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerületet átvivő anyagot is tartalmaz? Tartós mézfogyasztással több súlyos, gyógyíthatatlan betegség kialakulását előzhetjük meg vagy késleltethetjük (Parkinson-kór).
  • Hogy a méz fogyasztásával a sport és egyéb teljesítmények fokozhatók, ugyanakkor az nem minősül tiltott doppingolásnak?
  • Hogy a mézet, mint adalékot kozmetikumként is felhasználják?
  • Hogy a környezeti stressz hatásoktól megvédi a szervezetet (a sok mézet fogyasztók balsorsuk nyűgét és csapásait könnyebben elviselik).

A fenti kérdések többsége valószínűleg ismert, legalábbis a méhészek körében.

Számolja össze, a felsoroltak közül az ön számára vajon mennyi az újdonság?

Elfogyott